Profile uczestniczek

Eliza Pyciak Profil Elizy
4824
Sandra Mastalerz Profil Sandry
3898
Kasia Liberska Profil Kasi
2863
Asia Ruszczyk Profil Asi
2304
Dowiedz się więcej
13 Komentarzy

Tagi Produkty pełnoziarniste zdrowa żywność zdrowy tryb życia cukrzyca typu II wpływ błonnika na organizm cholesterol antyoksydanty

Jedz produkty pełnoziarniste

Pieczywo, makarony, grube kasze, brązowy ryż, płatki owsiane, zbożowe, musli – jak widać, jest w czym wybierać. I dobrze, bo włączenie do codziennego jadłospisu produktów pełnoziarnistych to świetny pomysł. Dlaczego?

Wartości odżywcze

W czasie procesu rafinacji mąka traci szereg witamin m.in. z grupy B, minerały, antyoksydanty. Białą (czyli przetworzoną), która zanieczyszcza naczynia krwionośne i przyczynia się do powstawania kamieni w pęcherzyku żółciowym, organizm trawi z trudem. Najlepiej więc wybierać te produkty, które są na bazie mąki pełnoziarnistej (ziarno poddane jest tylko zmieleniu).

Cukrzyca typu II

Badania wykazały, że spożywanie produktów pełnoziarnistych, które są bogatym źródłem błonnika regulującego poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II aż o 30%.

Stała waga

Lista dobroczynnego wpływu błonnika na organizm nie jest krótka - m.in. zapobiega zaparciom,  reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie, a więc jednocześnie pozytywnie wpływa na masę ciała.

Cholesterol

Błonnik rozpuszczalny w wodzie rozkładany jest w organizmie do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które hamują biosyntezę cholesterolu w wątrobie. Usuwa z jelit  kwasy żółciowe, które wątroba wykorzystuje do produkcji cholesterolu, w ten sposób wpływając na obniżenie jego poziomu. Jest więc naturalnym lekiem. Zwiększa stosunek tzw. dobrego cholesterolu HDL do złego LDL.

Ciśnienie krwi i choroby serca

Na wysokie ciśnienie krwi wpływa LDL, czyli zły cholesterol. Ponieważ błonnik redukuje jego poziom, automatycznie obniża też ciśnienie. Dzięki temu spożywanie produktów pełnoziarnistych zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Nowotwory

Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniu komórek, usuwając nadmiar wolnych rodników. Chronią przed rozwojem niektórych nowotworów, np. żołądka lub jelita grubego.

Autor: Wei

Dodaj zdjęcia do komentarza (maksymalnie 5 zdjęć).

Dozwolone formaty plików to: jpg, png, gif do 20MB.

Wybierz zdjęcia
raw

raw | | Zgłoś | Odpowiedz

Zapomniano dodac ze takie pieczywo czesto jest zrodlem grzybow ktore wyniszczaja organizm po malu ale skutecznie. Pominieto tez taki szczegol iz zboza poddane pieczeniu/gotowaniu/smazeniu traca swoje boskie moce.

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

za reklamę płatnych diet dziękujemy

goska

goska | | Zgłoś | Odpowiedz

nadmiar moze upośledzać wchłanianie wapnia stąd ryzyko osteoporozy , której mam początek podejrzewam ze przez własnie przez lata zdrowego jedzonka- otręby, czarny chleb idt -wniosek co za duzo to niezdrowo i nic nie jest jednoznacznie zdrowe uważajcie

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

a ja całe życie jadłam białe pieczywo i też mam osteoporozę każdy ma indywidualny organizm teraz jem ciemne pieczywo uważam co jem i mam cholesterol podwyzszony

jajko

jajko | | Zgłoś | Odpowiedz

wszystko można jeść, ale z rozsądkiem!

RITAA

RITAA | | Zgłoś | Odpowiedz

autor: raw
Zapomniano dodac ze takie pieczywo czesto jest zrodlem grzybow ktore wyniszczaja organizm po malu ale skutecznie. Pominieto tez taki szczegol iz zboza poddane pieczeniu/gotowaniu/smazeniu traca swoje boskie moce.
NAPRAWDE??

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

nie ma jak to pozostac we wlasnym szambku przyzwyczajeń, a umiar to rzeczywiście najlepsza dieta:)

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

a co sa dzicie o diecie zgodnej z grupą ktrwi. np: dla grupy O produkty pełnozioarniste nie sa wskazane :)

akirafudo

akirafudo | | Zgłoś | Odpowiedz

zdjęcia piękne ale przedstawiają coś co nie ma wartości. w piekarniach ciężko kupić coś odżywczego bez polepszaczy. i to z dobrej mąki. poczytajcie nt. orkiszu
a i dieta zgodna z grupą krwii to ważny temat :) :)

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

Jestem piekarzem , a ten chlebek to tylko ladnie wyglada i zdrowy sie nazywa .Ludzie nie wiecie jaka chemia jest w srodku.Wszystko wytwarzane jest na prochach, a posypany ziarnem nazywają zdrowotny.Chory swiat..

wa

wa | | Zgłoś | Odpowiedz

Zapomniano tez podac, ze sporo sprzedaje sie udawanego ciemnego i pelnoziarnistego chleba. Niektorzy tez mowia, ze chleb taki zdrowy nie jest. Ja nie wiem, wem jedynie, ze ludzie od zawsze jedli i jakos im nie szkodzilo. Napewno lepsze to niz fastfood.

jak dobrze napchać wora<-film

jak dobrze napchać wora<-film | | Zgłoś | Odpowiedz

wszystko fajnie ale po spożyciu produktów z grupy : ziemniaki, kasze, makarony, ryż i pieczywo rośnie bardzo szybciutko poziom cukru w krwi jak w każdym produkcie bogatym w węglowodany ;)

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

Halo
To moja przyjemność napisać do ciebie na tym moment.My nazwy jest pani nadzieja bassekou widziałem dzisiaj swój profil i chciałbym poprosić o swojej prawdziwej friendship.I ważną powód kontaktu z tobą to jest mój e-mail box (hopebassekou @ hotmail.com) i wyśle ​​moje zdjęcie dla Ciebie.
i czekać na odpowiedź.
Dzięki
nadzieja

archi

archi | | Zgłoś | Odpowiedz

Nie zapominajcie o uczulonych na gluten !